Internetske radio postaje

Iako u današnje vrijeme većina radijskih postaja ne emitira svoj program samo u eteru i ne oslanja se samo na korištenje radio-prijemnika od strane svojih korisnika, kao web ili online radijske postaje mogu se definirati isključivo one radijske postaje koje emitiraju svoj program jedino putem interneta korištenjem reprodukcije sadržaja u stvarnom vremenu (streaming).

Prvi oblici internetskog streaminga, koji simulira radijski prijenos za kompjuterske korisnike, pojavili su se prije 25 godina kao audio protokoli razvijeni od strane RealNetworks-a i Microsoft-a. Podaci prenešeni korištenjem streaminga moraju biti dešifrirani korištenjem specifične softverske aplikacije. Takva vrsta internetskih aplikacija za odašiljanje i primanje digitalnih sadržaja omogućila je jednostavnije i jeftinije osnivanje radio postaja, čiji se program uz minimalne troškove može pratiti na bilo kojem dijelu zemaljske kugle. Naime, za pokretanje online radijske postaje dovoljno je raspolagati kvalitetnim kompjuterom s običnom audio karticom i besplatnim softverom, nekoliko stotina pjesama u digitalnom formatu, te mikrofonom i slušalicama.

Porast broja internetskih radio postaja

Uz takvu vrstu prednosti, a ponajviše i demokratičnosti ovog medijskog sredstva, nije ni čudo da je i broj internetskih radio postaja, kao i njihovih slušatelja, od 2000.-te godine do danas porastao za gotovo 250%, a predviđa se da će se rast i dalje nastaviti, i to eksponencijalnom brzinom. Za razliku od tradicionalnih medija, televizije i radija, nova komunikacijska tehnologija, koja uključuje i internetske radio postaje, omogućuje prilagođavanje sadržaja individualnom korisniku, kako emisija i glazbe, tako i – nadasve – reklamnih sadržaja, koji se mogu emitirati specifično u skladu s navikama i potrošačkim tendencijama slušatelja.

Nekontrolirano dijeljenje glazbenog sadržaja, koje je uslijedilo paralelno s razvojem streaminga, doveo je do pritiska od strane glazbenih proizvođača, kako bi se reguliralo (i naplatilo) prava korištenja glazbe unutar online radijskih programa, pa je pronađen prvi kompromis kojim je za emitiranje radijskog programa preko Interneta ipak potrebna dozvola. No, od 2007. godine, sve većom tehnološkom kontrolom, radijske online postaje moraju plaćati prava na glazbena djela prema broju korisnika koji ih sluša preko streaminga.