Omiljene radio postaje u Hrvatskoj

Hrvatski radio Prvi program

Ova omiljena nacionalna radijska postaja, Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) ima kao misiju objavljivanje važnih informacija vezanih za Republiku Hrvatsku i njene građane, uključujući političke, kulturne, gospodarske i sportske informacije. Najveći dio strukture programa sastoji se od raznih informativnih, obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, religioznih te dječjih emisija. Zastupljene su također i emisije za interesne skupine: poljoprivrednike, hrvatsku emigraciju i pomorce, emisije iz kulture, dokumentarne emisije, itd.

Misija Prvog programa jest praćenje aktualnosti na nacionalnom i svjetskom društveno-kulturalnom nivou, pa je stoga glazba manje zastupljena; prisutna je kao okvir govornih mozaičnih i specijaliziranih emisija, te u zasebnim emisijama koje su posebno posvećene glazbenim temama, koje pokrivaju zabavnu, narodnu i ozbiljnu glazbu. Dnevne novosti prenose se u velikim informativnim emisijama poslijepodne, predvečer te u 22 sata, kao i u kraćem pregledu vijesti svaki puni sat.

Hrvatski radio naslijedio je Radio stanicu Zagreb, koja je bila prva radio postaja na jugoistoku Europe, počevši svoje emitiranje davne 1926. godine.

Hrvatski radio Drugi program

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) počeo je sa radom 1964. godine, a pokrenut je s idejom da, po uzoru na europske radio postaje Radio Luxemburg i Radio Monte Carlo, u svom programu nudi slušateljima opušteniji zabavni, kulturni, umjetnički i sportski sadržaj kroz razne zabavne emisije uživo, mozaične i kontakt emisije, javljanja s terena i slično. Prva dva desetljeća emitirao je svoj program u dnevnim satima, od 7 ujutro do 19:30 navečer, dok je noćnu satnicu na istoj frekvenciji pokrivao Treći program Hrvatskog radija. Od 1989. godine Hrvatski radio Drugi program emitira svoj program cjelodnevno, a šest godina kasnije emitira 24 sata dnevno, nudeći informacije o dnevnim događanjima, dinamičnu glazbu te informativni sadržaj o nacionalnim temama, javnim službama, vremenu i prometu. Zastupljene su i manjinske skupine i udruge, kao i aktivisti civilnog društva, i sve informacije od šireg interesa za javnost.