Najpopularnije radijske postaje u Hrvatskoj

Radio 101

Neovisna hrvatska radio postaja, omiljeni Radio 101, nudi u svom programu alternativnu i novu muzičku proizvodnju, te kratke informacijske sadržaje. Radio 101 počeo je s emitiranjem svog programa, koji se smatra jednim od najomiljenijih radijskih programa u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj, godine 1984. na frekvenciji od 101 megaherza, po čemu je i dobio ime. Iako koncesija za emitiranje Radija 101 pokriva samo Zagrebačku županiju, popularan je na nacionalnoj razini.

Od samog početka svog djelovanja, u duhu neovisnog novinarstva i demokratskih vrijednosti, Radio 101 emitira emisije s kontroverznim temama, pa je zbog svoje kritičke pozicije prema državnoj vlasti umalo ostao bez koncesije, godine 1996. U cilju sprječavanja takvog ishoda, pokrenut je prosvjedni skup građana na Trgu bana Jelačića, gdje se bilo okupilo 120 tisuća građana u znak podrške Radiju 101.

Godine 2010. Stojedinica je umalo prestala s djelovanjem zbog financijskih dugovanja od gotovo 20 milijuna kuna, no do današnjeg dana i dalje nastavlja s poslovanjem i emitiranjem, financirajući se prodajom medijskog prostora u svom programu, ali i donacijama europskih i svjetskih organizacija.

Hrvatski katolički radio

Hrvatski katolički radio (skraćeno HKR) je neprofitna hrvatska radio postaja koja emitira svoj program na nacionalnoj razini. Ova omiljena radio postaja osnovana je 1991 na poticaj Hrvatske biskupske konferencije, a s emitiranjem je započela sa zagrebačke Šalate godine 1997, uz blagoslov kardinala Franje Kuharića, koji je tada bio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

U programu Hrvatskog katoličkog radija vjerske tematike, naravno, obuhvaćaju najveći broj emisija i realiziraju se zahvaljujući stručnim suradnicima svih životnih dobi. Osnovni cilj ovih programa je ukazati na život Crkve u Hrvatskoj kroz život vjernika laika i svećenika, pa se tako u svrhu evangelizacijskog poslanja putem radijskog programa pomno prate inicijative i događaji pokrenuti od strane Crkve.

Kulturni program Hrvatskog katoličkog radija prati kulturne događaje, izložbe, premijere i koncerte, filmsku produkciju itd, koji su u skladu s kršćanskim vrijednostima koje promovira ova radijska postaja.